
Van schipbreuk wordt gesproken wanneer een schip tijdens het varen vergaat. Lichtere schade, die niet tot de ondergang van het schip leidt, wordt averij genoemd.
In het geval dat bovenstaande zich voordoet, leerde ik van een oud Eendracht schipper; “ Bootsman, vertrouw op de Heer, maar blijf naar de kant roeien”
Eigen ervaring uit het “verleden”
******************************
Wel, van vergaan was in juni 2018 nog lang geen sprake, we dreven op een zondagmiddag nog voor de Gouwzee bij Marken/Volendam en dobberden er vrolijk op los, dus moest er wel sprake zijn van averij, hetgeen tot het doelloos dobberen had geleid.
Hoe kwamen wij, op de Sytten Tusinde, in deze penibele situatie terecht met Volendam reeds in zicht, vraagt de nieuwsgierige lezer zich af?

Hoe waren wij hier "verzeild" geraakt?
‘s Morgens vertrokken uit Enkhuizen en na het passeren van de Krabbersgatsluis werd een koers uitgezet richting Volendam en de zeiltjes gezet, de machine werd bedankt en we zeilden heerlijk. In die middag doemde, redelijk recht vooruit, de toegang van de Gouwzee op en konden wij de alom bekende wonderschone contouren van Volendam ontwaren. Vlak voor de ingang Gouwzee besloten we de zeilen te strijken en op de motor verder naar binnen te gaan. Ik ging aan dek nam de genua weg en vervolgens startte het Hoofd inkoop de motor en liet ik het grootzeil zakken, althans dat probeerde ik, de Sytten Tusinde lag echter niet meer met de kop in de wind dus gebaarde ik naar de stuurhut dat er in de wind opgedraaid moest worden. Toen kwam er een kreet uit het stuurhuis, “MAAR HIJ DOET HET NIET !” . Wel potverdrop, ik hoorde hem toch brommen? Zet hem dan in z’n vooruit mens !
De ervaren en oplettende lezer begrijpt het al, dit werd zo een heel gedoe. Maar na enige forse rukken was het grootzeil toch gestreken en zo goed mogelijk op de giek gebonden, binnen werd door mij nogmaals getracht heer en meester over de BETA te worden, in z’n vooruit met dat ding, nog maar 25 draaiuren en nu al nukkig gedrag? De Morse handle werd diverse richtingen opgezet met telkens een klik vanuit de motorruimte als geruststelling dat de hydraulische keerkoppeling nog aanwezig was, alleen van enige schroefwerking was geen sprake. Even nog een ⥁360 graden blik naar buiten, nog geen gevaar in aantocht dus, dan snel het motorluik open waar ik zag dat de schroefas totaal niet meedraaide, niet links- danwel rechtsom ⤴ ✇ ⤵.
De afweging snel gemaakt om wederom te gaan varen, we hadden namelijk nog een roer, zeil + wind. Probleem was echter de mechanische voortstuwing en het liet zich niet aanzien dat dit probleem snel opgelost kon worden zo dat wij zonder toegevoegde materiële schade aan land zouden komen. We lagen hier momenteel een stuk veiliger dan in de drukte vlak voor de wal.

Probleem ontdekt maar wat nu? De woeste onherbergzame kust van Marken nadert, geen voortstuwing, afwegen van de risico’s, of gewoon de aan boord aanwezige techniek inschakelen? Juist pak de telefoon en bel de leverancier,........ of gewoon de KNRM helpt app.?






Dit was het stukje dat wij nog nooit in werkelijkheid getest hadden maar met de "phone in the fist " hebben we met de KNRM app gekozen voor “bel voor hulp”, het volgende scherm gaf de mogelijkheid te kiezen voor: NOODGEVAL of ASSISTENTIE. wij kozen voor ASSISTENTIE.
Al onze gegevens hadden wij voor vertrek al ingevoerd zodat de KNRM direct over alles beschikte en ons via de telefoon vanuit hun service-centrum liet weten dat de schipper, van KNRM station Marken, ons via de telefoon zou verwittigen wanneer ze in aantocht waren. Wij antwoorden met “OK” en wachtten af. Toen er na meer dan 10 minuten, en een nog steeds naderende kust van het eiland Marken, nog geen contact was geweest met de KNRM schipper nogmaals de toets ASSISTENTIE ingedrukt. De centraliste was verbaasd, maar zou wederom de betreffende schipper aansporen. Korte tijd later belde ze terug dat de reddingboot nog even bezig was met een andere pechvogel, maar zo snel mogelijk bij ons zou zijn, dus nog even wachten dan maar met het presenteren van het anker.
En ja hoor na enig wachten kwam daar zo'n oranje opblaasbootje aanstuiven vanaf de Gouwzee in onze richting, het bleek de “Hendrik Jacob” te zijn welke direct iemand bij ons aan boord dropte om een spruit (sleepverbinding) aan te brengen. Kort hierop wederom een hoop opstuivend water en de reddingboot “Frans Verkade” ook langszij welke de sleeplijn aanbracht en ons naar de Marina Volendam zou slepen.
En jawel, dit slepen gaat onze rompsnelheid vele malen te boven waardoor wij behoorlijk gaan gieren. Uiteindelijk de hydrauliek van het roer afgekoppeld omdat niet zo snel roer kon worden gegeven via het stuurwiel, waarna gewoon met de helmstok gestuurd werd door een van de KNRM’ers. Na enige tijd bereikten wij de Marina Volendam en werden keurig neergelegd bij "LE BELLE charters", waar wij mochten liggen bij de helling.





Na het uitwisselen van de gegevens met de KNRM bemanning ben ik onder de vloer gekropen om naar de schroefas te kijken. En ik schrok van wat ik zag, de schroefasverbinding hing kompleet los van de motor !
Later vond ik de losse bouten terug nabij de bilge, e.e.a. moet dus wel na de Krabbersgatsluis zijn los getrild tijdens het zeilen waarbij de schroef dus meedraait zonder enige drukbelasting op de motorflens.
Al met al waren er op beide KNRM schepen in totaal 8 personen voor ons druk in touw. Op onze opmerking dat we het als KNRM donateurs geweldig vonden om door hen geholpen te worden op hun toch wel vrije zondag antwoorden zij eensgezind:
“och, als je moet kiezen tussen de reddingboot of wandelen achter de kinderwagen op zondagmiddag?”
Het was kort maar krachtig en direct begrijpbaar!
Bemanning KNRM-Marken, Marina Volendam en Le Belle charters, hierbij alsnog onze dank voor jullie tomeloze inzet !
Die zondagavond Eric Kuijkhoven gebeld van BETA MARINE, welke onmiddellijk toezegde de volgende ochtend te komen om e.e.a. te vervangen. En zo gebeurde, nieuwe bouten, nieuwe LocTite en 24 uur laten uitharden voor alle zekerheid. De volgende morgen vertrokken wij weer uit Volendam met een perfect werkende schroef en een toch wel enorme belevenis rijker!
(en het hele spul zit nog steeds l;ekker vast!)

Reactie plaatsen
Reacties