Laat een bericht achter bij "mijn profiel" of onderaan deze pagina

"Historie" a/b de "Eendracht" vanaf 1980 tot 2007

Gepubliceerd op 15 januari 2022 om 14:59

Vanaf 1980 was ik vrijwillig bemanningslid van de tweemast gaffeltopzeilschoener “EENDRACHT” welke in 1989 werd opgevolgd door de driemast gaffeltopzeilschoener welke eveneens de naam EENDRACHT had, maar wel 2x zo lang, bijna 60 mtr. en 13 mtr. breed, diepgang 5 mtr. De Eendracht valt in de A-klasse tijdens de Tall Ships Races.

Buitenkluiver, binnenkluiver, boomfok, schoenerzeil, grootzeil en een bezaan. Bij elkaar ruim 1033 m2

Ook kan er ipv. de buitenkluiver een genua van 235m2 worden gevoerd.

(Kijk ook eens op de Website van de EENDRACHT ! )         www.eendracht.nl

Eind januari 2022 kwam ik op Marktplaats plotseling weer de "oude" Eendracht tegen als model, snel een bieding gedaan en enkele minuten later werd mijn bod geaccepteerd, moest er alleen wel even voor naar de oostkant van het land om haar op te halen. Dit gelijk gecombineerd met een bezoek aan Deventer, nu we toch in dit deel van Nederland "verzeild" waren. 's Avonds stond zij, in afwachting van onderhoud, al fraai op de tafel.

Hoe kwam ik aan boord van zo'n zeilschip terecht? In 1980 had ik al een paar jaar geen boot meer en wilde toch wel weer eens een stukje varen. Na op de HISWA van 1979 al kennis te hebben gemaakt met de EENDRACHT doelstelling en ik thuis nog eens door het foldertje bladerde besloot ik om maar gewoon eens te boeken. Weliswaar was het een schip voor de jeugd maar ik was toen nog niet echt stokoud en besloot om maar eens nader te informeren. En leeftijd was geen probleem, alleen hadden zij voor het zomerseizoen van 1980 nog slechts 1, tiendaagse, reis gepland staan waarop nog wel plaats was. 

En zo kwam het dat ik eind augustus '80 aan boord kwam in de haven van Scheveningen voor een avontuur van tien dagen richting de Kanaal eilanden. Ik werd al snel wegwijs gemaakt in het drie wachten systeem, 4 uur op wacht en 8 uur vrij, elke dag versprong je 1 wacht zodat je niet elke nacht bv. 00.00-04.00 hoefde te lopen. Een geweldige reis langs de Engelse zuidkust en naar de Kanaaleilanden, terug via Oostende en Zeeland waar wij voor anker lagen in de Roompot tijdens een echte najaars storm. De wind zou nog zeker een dag doorstaan en in goed overleg werd besloten de reis te verlengen met 1 dag zodat wij binnendoor de Zeeuwse wateren en via Rotterdam, Scheveningen konden bereiken. Probleem was echter dat de kwartiermeester, van mijn wacht, om privé redenen te Willemstad van boord moest en schipper Juta mij vroeg om voor die ene extra dag de leiding van de wacht te nemen. En aldus geschiedde het, ik ging als kwartiermeester in Scheveningen van boord! Begin oktober nog wat dagtochten gemaakt en bijgespijkerd door de bootslieden Fred en Rutger, welke daarna met de Eendracht zou vertrekken voor het winterseizoen in de Middellandse Zee. Dat leek mij ook wel wat, dus snel maar weer verlof aangevraagd en in januari vertrok ik voor 21 dagen  met het vliegtuig naar Malaga en per taxi naar Banũs vlakbij Marbella.

Dit was het ware leven, daar lag de Eendracht in de haven van Puerto Banũs bijna onder de palmbomen, achterschip naar de wal en de boeg afgemeerd op 2 ankerlijnen. Aan boord trof ik de skeleton crew”. Stuurman, Bootsman, Kok, Machinist, de schipper verbleef thuis in Marbella, aangezien de geplande reis niet doorging was een weekje onderhoud ingelast. Men was desondanks blij met mijn komst. Na dat weekje onderhoud was het verfschema aardig op orde en kon het schip worden omgevaren naar Estepona, een haven iets ten westen maar aanzienlijk goedkoper i.v.m. de liggelden. Na deze 3 weken zon en pret was ik helemaal verkocht aan deze uitlaatklep. In maart ‘81 stond ik dan ook in Vlaardingen toen het schip daar binnenliep voor groot onderhoud op de werf. Niet zo lang daarna trof ik een alleraardigste kwartiermeester aan dek, thans nog steeds mijn Hoofd Inkoop.

December 1981 een monsterboekje aangevraagd bij de waterschout in Amsterdam, zodat ik vanaf 1982 al mijn reisjes bij kon houden en in feite ook de wettelijke vaartijd opbouwde en nu, drie monsterboekjes verder, een leuke herinnering. Om daadwerkelijk te kunnen monsteren diende ook een jaarlijkse lichamelijke keuring plaats te vinden en elke 2 jaar de ogen en oren keuring. 

Van ‘80 tot 2004 vele reisjes samen gemaakt, in ieder geval elk winterseizoen 3 weken op de Middellandse zee of rond de Canarische eilanden, in de zomer zo nu en dan een Tall Ships race of een Sail Amsterdam. Vanaf ‘89 tot 2007 op de nieuwe Eendracht, zelfde doelstelling maar het schip aanzienlijk anders. Zo werd hier gevaren met 2 bootslieden, de drie wachten konden bestaan uit 12 personen en in totaal waren er 53 kooien beschikbaar. Ook gelet op de afmetingen was het niet meer mogelijk om gewoon te communiceren tussen voor en achterdek, handsignalen en portofoons brachten uitkomst.

In 2003 konden wij nog een leuk weekje de bemanning aanvullen tijdens Hanse Sail in Rostock met ons gehele gezin. Beide zoons hielpen mee tijdens de vele dagtochten, vonden het fantastisch en boekten op latere leeftijd zelf een reis aan boord van de Eendracht.

In 1989 werd het schip gedoopt in de haven van Scheveningen door  H.M. Koningin Beatrix, de eerste proefvaarten zaten er inmiddels op en ook werd begonnen  met het opstellen van een lijvig handboek tbv. de aflos bemanningsleden. De Eendracht draait nog steeds op een grote groep vrijwillige bemanningsleden, ondersteund door een kleine groep vaste bemanningsleden. Wel dienen al onze vrijwilligers te voldoen aan de gestelde  internationale maritieme eisen, beroeps of vrijwillig maakt hier niet uit, bepalend is de functie aan boord.

Voor de scheepvaartinspectie is een bemanning verplicht aan boord van 13 personen.

1 Schipper

1 Opper 1

2 Stuurlieden

1 Scheepsarts

1 Machinist

1 Kok

3 Kwartiermeesters

2 Bootslieden

1  ass.kok of ass.KM

Daarbij zijn er nog 40 kooien beschikbaar voor de trainees (opstappers) verdeeld over 2 of 4 persoons hutten.

Ook kwam ik nog mijn oude monsterboekjes tegen en wat certificaten die altijd mee aan boord moesten en gecontroleerd werden. Begin jaren ‘80 werd dit aan boord gedaan door de waterschout en in buitenlandse havens o.a. door beambten van Port Control. Zo’n monsterboekje had gewoon de status van paspoort en je kon er in Barcelona bij de KLM agent een vliegticket mee kopen tegen zeelieden tarief!

Tussen 1980 en 2007 zijn onderstaande plaatsen 1 of meerdere malen door mij met Eendracht 1 & 2 aangedaan.

Noorwegen

Bergen

Stavanger

Egersund

Kristiansand

Langesund

Zweden

Trelleborg

Helsingborg

Ven

Denemarken

Hirtshals

Frederikshavn

Arhus

Helsingør

Kopenhagen

Rønne (Bornholm) 

Nykøbing

Duitsland

Helgoland

Borkum

Bremerhaven

Brunsbüttel

Kiel

Rostock

 

Portugal

Lissabon

Setubal

Lagos

Portimão

Vilamoura

Portimã

Marokko

Ceuta (Spaanse enclave)

Mellilla (Spaanse enclave)

Tanger

Kenitra

Nederland

Scheveningen

IJmuiden

Amsterdam

Vlaardingen

Den Helder

Oudeschild

Harlingen

West Terschelling

Delftzijl

Rotterdam

Schiedam

Maassluis

Hellevoetsluis

Zierikzee

Vlissingen

Willemstad

Belgie

Zeebrugge

Oostende

Frankrijk

Duinkerke

Calais

Boulogne-sur Mer

Dieppe

 

Spanje

Sevilla

Cadiz

Algeciras

Estepona

Puerto Banũs

Malaga

Motril

Almeria

Alicante

Puerto Calpe

Barcelona

Engeland

Southampton

Folkestone

Dover

Ramsgate

Felixstowe

Lowestoft

Great Yarmouth

Grimsby

Hull

Newcastle

Edinburgh

Cowes                 ( Wight)

St Peter Port    (Guernsey)

Val du Saou       ( Alderney)

Gibraltar            (Midd.zee)

Italië

Catánia

Straat Messina en Stromboli

Malta

Valleta

Azoren

Ponto Delgada  (Ilha de São Miguel)

Horta   ( Ilha do Faial)

Balearen + Canarische eilanden

Ibiza  (Ibiza)

S’Alga  (Formentera)

Palma  (Mallorca)

Port de Sóler  (Mallorca)

Porto Petro  (Mallorca)

Ciutadella   (Menorca)

Mahón          (Menorca)

Puerto Calero   (Lanzarote)  

Puerto del Rosario  (Fuerteventura)

Las Palmas ( Gran Canaria)

Puerto Rico  (Gran Canaria)

Santa Cruz  (Tenerife)

Santa Cruz  (La Palma)

San Sebastián  (La Gomera)

Puerto de la Estaca  (El Hierro)

 

Diverse door mij bezochte Tall Ships  (klik voor vergroting)

Urania,     Kruzenshtern,    Elisabeth Smit,

Brabander,     Stad Amsterdam,     Alexander von Humboldt,   

Europa,   Z  enobe Gramme,      Mir, 

Dar Mlodziezy,    Dar Pormoza,       Christian Radich,     

Johan Schmidt,     Swan fan Makkum,     Oosterschelde,   

Minerva,      Gorch Foch,       Fridtjof Nansen,

Reactie plaatsen

Reacties

André
3 jaar geleden

Hoi,Theo, mooi geschiedenis van de Eendracht. Alle mooie plaatsen die je hebt bezocht. Nu snap ik je helemaal "bootsman"
De groetjes